top of page

Plat dak isoleren: de voor- en nadelen

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2022

Een plat dak isoleren kan op verschillende manieren.

 


1. Warm plat dak

 • Opbouw isolatie

 • Voordelen van een warm plat dak

 • Nadelen van warm dak isolatie

2. Koud plat dak

 • Opbouw isolatie

 • Voordelen van koud dak isolatie

 • Nadelen van koud dak isolatie
3. Omgekeerd plat dak

 • Opbouw isolatie

 • Voordelen omgekeerd dak isolatie

 • Nadelen omgekeerd dak isolatie

4. Prijzen voor een plat dak isoleren


5. Soorten dakbedekking voor een plat dak

 • Bitumen dakbedekking

 • EPDM dakbedekking

 • PVC dakbedekking

Een plat dak isoleren vereist kennis van zaken. Neem eens contact op met Roozenburg Dakwerken. Wij kunnen u uitvoerig informeren.
 

Bij een dakrenovatie kan een plat dak isoleren op verschillende manieren worden gedaan. In dit artikel bespreken we de diverse opties, alsmede enkele soorten dakbedekkingen die u kunt kiezen.


Lees ook ons artikel:
Tips voor onderhoud van een plat dak.
 

Warm plat dak

Bij een warm plat dak wordt de dakisolatie rechtstreeks op de dakconstructie aangebracht. Zo zal het dak minder last hebben van temperatuurwisselingen omdat het zich aanpast aan de warmte in de ruimte eronder. Hierdoor is het dak minder gevoelig voor krimpen en uitzetten. Bovendien is een warm plat dak, afhankelijk van de gekozen dakisolatie, veel gemakkelijker te belopen.


Opbouw isolatie


Wanneer u het dak volledig gestript heeft van de oude dakbedekking, blijft enkel de dakconstructie over. Op het dakbeschot wordt een dampwerende folie aangebracht die condensvorming in de dakisolatie voorkomt.


Vervolgens worden hier bovenop de isolatieplaten aangebracht. Afhankelijk van het soort materiaal, zijn deze platen bestand tegen vocht, krimp en uitzetting. Direct over de isolatieplaten kunt u dan een dakbedekking aanbrengen.


Ten slotte kunt u ervoor kiezen om het dak met tegels of grind af te werken. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om de dakrand te verhogen. Als de isolatieplaten namelijk te dik zijn en boven de dakrand uitkomen, stroomt regenwater direct over het dak heen.


Voordelen van een warm plat dak

 • Met een warm dak isolatie wordt uw dakconstructie goed beschermd

 • Deze wijze biedt een hoge isolatiewaarde.

 • Eventuele hoeken in het dak zijn gemakkelijker te isoleren.

Nadelen van warm dak isolatie

 • De warm dak isolatie kan arbeidsintensief zijn.

 • Doordat het dak aan de buitenkant geïsoleerd wordt, kan dit enkel bij mooi weer.

 • Als bovenste laag loopt de dakbedekking altijd meer risico op beschadiging.

 

Koud plat dak


Bij een plat dak isoleren volgens de koud dak methode, wordt de dakisolatie juist onder het dakbeschot aangebracht. Van binnenuit dus. Omdat de dakisolatie aan de binnenzijde worden gemonteerd, staat het dak voortdurend bloot aan de weersinvloeden. Hierdoor is de kans groter dat de dakconstructie gaat krimpen of uitzetten. De koud dak methode wordt daarom in de meeste gevallen niet aangeraden, tenzij het niet anders kan.


Opbouw isolatie


Een plat dak isoleren volgens de koud dak methode gebeurt meestal met glas- of steenwol. Deze wordt tussen de balken voor het dakbeschot, aangebracht. Is het platte dak van beton, dan wordt er meestal een verlaagd plafond gezet met daartussen het isolatiemateriaal.


Voordelen van koud dak isolatie

 • Er zijn niet veel voordelen, omdat het dak direct aan de weersinvloeden bloot staat. Het voordeel is wel dat wanneer warm dak isolatie niet mogelijk is, deze methode beter is dan niet isoleren.

Nadelen van koud dak isolatie

 • De dakconstructie staat bloot aan de weersinvloeden, waardoor condensvorming mogelijk is.

 

Omgekeerd plat dak

Een plat dak isoleren volgens het omgekeerd plat dak principe, lijkt op de warm plat dak methode. Het verschil is dat de dakbedekking niet over de isolatieplaten wordt gelegd, maar dat de isolatieplaten over de bestaande dakbedekking worden aangebracht. U hoeft geen nieuwe dakbedekking aan te brengen waardoor deze methode goedkoper en handiger is.


Opbouw isolatie


De bestaande dakbedekking is de ondergrond van de isolatieplaten. Over deze isolatieplaten kan dan rechtstreeks grind of tegels worden gelegd zodat de dakisolatie blijft liggen.


Voordelen omgekeerd dak isolatie

 • Ideale methode voor dakrenovatie.

 • Geen dampwerende folie nodig omdat je gebruik maakt van bestaande dakbedekking.

 • Goedkoop

Nadelen omgekeerd dak isolatie

 • Dakconstructie moet stevig zijn vanwege de ballastlaag.

 • Isolatie van eventuele hoeken is wat lastiger.

 • Minder isolerende werking dan bij een warm dak.

 

Prijzen voor een plat dak isoleren


De prijs die u betaalt voor de isolatie van uw plat dak is in de eerste plaats afhankelijk van de gekozen methode. Ook de soort isolatie en dakbedekking hebben erg veel invloed op de prijs.


 

Soorten dakbedekking voor een plat dak


Er bestaan erg veel soorten dakbedekking voor een plat dak isoleren, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voor- en nadelen. Laat u dus begeleiden zodat u de beste keuze maakt. Hieronder bespreken we daarom de belangrijkste soorten dakbedekking voor uw plat dak. Verdere hulp nodig om een goede dakbedekking te kiezen? Lees ons artikel: Dakbedekking voor een plat dak kiezen.


Bitumen dakbedekking


Bitumen is de meest gekozen dakbedekking. Het wordt gewonnen uit aardolie. APP bitumen is een sterke dakbedekking met polyester die goed bestand is tegen uv-licht en hoge temperaturen. SBS bitumen is voorzien van rubber en heeft daardoor een grotere flexibiliteit. Nadeel is wel dat deze veel minder bestand is tegen uv-licht en daardoor een beschermlaag, zoals grind nodig heeft.


EPDM dakbedekking


EPDM is een folie die gemaakt is van rubber. Het is een uitermate duurzame dakbedekking met een zeer lange levensduur.


PVC dakbedekking

PVC is een folie gemaakt van kunststof. PVC dakbedekking wordt in banen aangebracht die elkaar overlappen. Een groot voordeel hiervan is dat PVC dakbedekking rechtstreeks over een bestaande bitumen dakbedekking kan worden aangebracht. Hierdoor is het dak dubbel beschermd. De gemiddelde levensduur van een PVC dakbedekking is 20 tot 25 jaar.


Een plat dak isoleren vereist kennis van zaken. Neem eens contact op met Roozenburg Dakwerken. Wij kunnen u uitvoerig informeren.

 

Voor Roozenburg Dakwerken staat voorop dat wij zowel een goed dak als een tevreden klant willen opleveren. Wij kijken dus verder dan de kwaliteit van het gekozen materiaal en de afwerking.

 

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op zodat wij u kunnen voorlichten over de opties die mogelijk zijn. Bij Roozenburg Dakwerken weten we waar we het over hebben.Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.


 

Geef dakproblemen geen kans

Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

 

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dak werkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.

 

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

 

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

 

Wij zijn een Kempisch bedrijf met een open mentaliteit: mensen uit 't goeie hout gesneden, met hart voor de klant. Dat klinkt ideaal en dat is het ook. Onze harde werkers zijn gespecialiseerde vakmensen, stuk voor stuk

 

Mis geen voor u toepasbare informatie over dak- en gevelrenovatie dat via dit kanaal gedeeld wordt.

Dit gaat van subsidies waarbij Roozenburg u kan bijstaan om geen geld op tafel te laten liggen, tot nieuwe regelgevingen in de bouwsector en insider scoops wat betreft industrie innovaties.


Denk je dat jouw familie of vrienden dit artikel misschien wel interessant zouden vinden, stuur gerust door via de beschikbare kanalen.


Alvast bedankt!

Roozenburg Dakwerken


59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page