Koop een huis met een tiptop dak

Hoe inspecteer je een dak als je een huis koopt?

Wat staat er in de checklist voor het dak als u een huis koopt?

  1. Is het dak voldoende geïsoleerd?
  2. Zijn de beschermende toplagen van het dak nog in goede staat?
  3. Zijn de hemelwaterafvoeren en dakgoten van goede kwaliteit?
  4. Betonnen of keramische dakpannen? In welke staat verkeren ze?
  5. Is de dakrandafwerking van uw plat dak nog in goede staat?

Wilt u uw droomhuis kopen maar bent u niet helemaal zeker van de staat van het dak? Met de checklist die wij voor u hebben samengesteld ziet u dat in één oogopslag. Zijn de dakplaten of dakpannen niet allemaal in perfecte staat? Dan lossen wij dat snel voor u op door ze te vervangen.

Alle daken kunnen last hebben van een aantal zaken. Vaak zijn die niet direct zichtbaar. Ook vergt de vaststelling van sommige van de meest-voorkomende problemen kennis van zaken. Hier zijn wat handige tips die u kunnen helpen te bepalen wat de staat is van het dak van uw droomhuis.

Gezondheidscheck van je dak scheelt jaarlijks vele euro's

1. Is het dak voldoende geïsoleerd?

Een goed geïsoleerd dak scheelt jaarlijks vele euro’s op de energierekening. Controleer daarom de dakisolatie van uw hellend of plat dak. Het bouwjaar van uw woning kan helpen te achterhalen of er dakisolatie in uw dak is aangebracht.

Bouwjaar tot en met 1964

  • Dak is niet geïsoleerd, tenzij na-geïsoleerd

Bouwjaar tussen 1965 en 1991

  • Dak is matig geïsoleerd, tussen de 3 en 8 cm, tenzij extra na-geïsoleerd

Bouwjaar na 1991

  • Dak is doorgaans goed geïsoleerd

Vaak bevat de aan- of verkoopbrochure van uw woning deze informatie al. Anders kunt u het terugvinden in het bouwkundig rapport dat u bij aankoop van het huis heeft laten opstellen. Heeft u deze documenten (nog) niet voorhanden, dan kan de volgende informatie u helpen het zelf te bepalen.

Plat dak

  • Indien aanwezig, onder de toplaag

Hellend dak - binnenzijde

  • Zonder afwerking: Aan de binnenkant tegen het dakbeschot is isolatiemateriaal aanwezig.
  • Met afwerking: In eerste instantie onzichtbaar, maar controleer eens bij de ventilatiepijp of achter schotten of u isolatiemateriaal ziet.

Hellend dak - buitenzijde

  • Het isolatiemateriaal vindt u tussen de dakpannen en het dakbeschot. Til vanuit een dakraam een dakpan op om dit te checken.

Hoe ziet dakisolatie eruit?

Dakisolatie plat dak

Dakisolatie hellend dak – binnenzijde

Dakisolatie hellend dak – buitenzijde

Van alle warmte in het huis gaat 30% verloren via het dak. Het is daarom niet voor niets dat dit punt als eerste in de checklist naar voren komt. Ook als u een dak heeft met een bouwjaar na 1991 is het belangrijk om toch de staat en de aanwezigheid van de dakisolatie te controleren.

Concludeert u dat de dakisolatie afwezig is? Wacht niet langer. Wij komen u graag helpen! Grote daken, kleine daken, platte of hellende daken: wij grijpen iedere klus met beide handen aan. Ook voor alle vragen rondom dakisolatie staan we voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op!


Kosten dakisolatie plaatsen


Stelt u vast dat de dakisolatie afwezig is of niet meer voldoet aan de huidige isolatienormen en wilt u deze graag aanbrengen of laten vervangen? De kosten voor het vervangen of aanbrengen van dakisolatie zijn afhankelijk van de grootte van het dak. U kunt altijd vrijblijvend een offerte aanvragen voor het aanbrengen of vervangen van de dakisolatie.

2. Zijn de beschermende toplagen van het dak nog in goede staat?

De weersomstandigheden zoals regen, hagel en sneeuw hebben veel invloed op de kwaliteit van ons dak. Ook bomen die in de omgeving staan, kunnen het dak sterk vervuilen en aantasten. Een goede, beschermende toplaag is één van de belangrijkste aspecten van een plat dak. Check daarom of de toplaag van het dak nog in goede staat verkeert.

Platte daken zouden zeker tot twintig jaar probleemloos mee moeten gaan. Voorwaarde is wel dat het dak goed is onderhouden. Wanneer de toplaag van een plat dak sterk is aangetast of is verouderd, dan vergroot dat de kans op een lekkage. Daarom doet u er goed aan om die toplaag tijdig te laten vervangen.

Nieuwe toplaag plat dak

Verouderde toplaag plat dak

Een verouderde toplaag herkent u onder andere aan het ontstaan van craquelé. Deze kleine barsten in de toplaag zijn een teken dat de toplaag is uitgedroogd. Dat kan als gevolg van de invloeden van het weer of het nalaten van goed onderhoud.

Craquelévorming

Komt u erachter dat de toplaag van het dak in verouderde staat verkeert? Twijfel dan niet langer en schakel Roozenburg Dakwerken in! Wij zorgen ervoor dat uw plat dak straks weer voorzien is van een super strakke, egale toplaag.

Kosten toplaag vervangen

De kosten van het vervangen van de toplaag van uw dak zijn afhankelijk van de grootte van uw platte dak. Het verwijderen en vernieuwen van de toplaag neemt wat tijd in beslag. Door alleen de juiste gereedschappen te gebruiken, lukt het de vakmannen van Roozenburg om dit soort klussen vaak in korte tijd te klaren.

3. Zijn de hemelwaterafvoeren en dakgoten van goede kwaliteit?

Uw dak heeft een belangrijke taak: het afvoeren van hemelwater. Als een grote hoeveelheid water op het dak blijft staan, dan kan dat namelijk leiden tot lekkages! De waterafvoer bij een hellend dak verloopt meestal via de welbekende dakgoot. Hoogstwaarschijnlijk is de dakgoot gemaakt van zink. Indien deze zinken dakgoot zonder betimmering is gemonteerd, is de conditie van de dakgoot direct zichtbaar. Zinken goten slijten onder invloed van veel regenwater. Zo kunnen soldeerverbindingen loslaten waardoor lekkages kunnen ontstaan.

Versleten dakgoot hellend dak

Op platte daken is een ander type afvoer aanwezig. Deze hemelwaterafvoer, ook wel HWA genoemd, zorgt ervoor dat regen, sneeuw en hagel niet op uw dak blijft liggen. Via de afvoerpijp valt de regen naar beneden. Bij het leggen van een dak moet goed worden nagedacht over de plaatsing van de hemelwaterafvoer.

Voldoende afschot in het dak leidt het water in de juiste richting en afvoeren

Een slecht afschot is een veelvoorkomende ontwerpfout bij de constructie van een dak. Om te voorkomen dat er water op het dak blijft staan, zorgen we ervoor dat uw dak beschikt over voldoende afschot om het water af te voeren.


Bij een plat dak vindt de waterafvoer plaats via zogenaamde uitlopen. Twee verschillende systemen zijn hier geschikt voor: de onderuitloop en zijuitloop. Bij het type onderuitloop wordt het regenwater recht door de dakvloer naar beneden afgevoerd. Een rooster voorkomt dat grind en bladeren niet in de hemelafvoer terecht komen. Dit type hemelwaterafvoer komt vaak terug op daken van schuurtjes, maar ook bij omvangrijke platte daken is dit type vaak terug te zien.

Naast de afvoer met onderuitloop bestaat er ook een hemelwaterafvoer met zijuitloop.

Het water wordt horizontaal door een muur of wand afgevoerd. Vervolgens komt het water in de regenpijp terecht. Voor het type zijuitloop bestaan er twee uitvoeringen: één in 45 graden en één in 90 graden. Heeft u een bitumen dakbedekking? Dan is de hemelafvoer met zijuitloop van RVS of lood aan te raden.

Hemelwaterafvoer – met zijuitloop

Hemelwaterafvoer – met onderuitloop

Het is van essentieel belang dat de afvoeren van goede kwaliteit en in goede staat zijn. Dit is belangrijk omdat een goede afvoer vele lekkages voorkomt. Twijfelt u over de kwaliteit van de afvoeren op uw dak? Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag even een kijkje nemen om advies uit te brengen.


Kosten dakgoot of hemelwaterafvoer vervangen


Voor de kosten van het vervangen of aanbrengen van uw dakgoot of hemelwaterafvoer kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen. Ieder dak is anders en vraagt om een andere afvoer van water. Daarom komen we graag even bij u langs om te kijken welk type goot of hemelwaterafvoer voor uw geschikt is.

4. Betonnen of keramische dakpannen? In welke staat verkeren ze?

Wanneer u een schuin of hellend dak heeft, zult u hoogstwaarschijnlijk een dak met dakpannen hebben. Bij nieuwbouw, renovatie of lekkage moeten er dakpannen, nokvorsten of gevelpannen gelegd of vervangen worden. Dakpannen bestaan kort gezegd in twee soorten: gebakken, keramische pannen en betonpannen. Dakpannen zijn, in vergelijking met andere typen dakbedekking, goedkoop en duurzaam. Ze kunnen namelijk tot wel 100 jaar meegaan!

Keramische dakpannen

Betonnen dakpannen

Merkt u dat er lekkage is ontstaan op uw hellend dak? De kans is groot dat enkele dakpannen stuk of verschoven zijn, of dat een dakdetail niet goed is uitgevoerd. Wanneer de levensduur van uw dakpannen nog lang niet bereikt is, is een kleine dakreparatie door middel van het vervangen van enkele dakpannen voldoende. Zijn de dakpannen sterk verouderd? Dan is het raadzaam om een volledige dakrenovatie toe te passen. Alle dakpannen worden dan vervangen door gloednieuwe dakpannen zodat u de komende tientallen jaren geen omkijken meer heeft naar uw dak.

Onderhoud dakpannen


We kunnen veel voor u betekenen op het gebied van onderhoud van uw dakpannen. Per type dakpan hanteren we een verschillende aanpak. Iedere afwerking heeft namelijk een ander soort onderhoud nodig. De verschillende onderhoudsopties zijn onder andere de volgende:

  • Het handmatig verwijderen van onkruid;
  • De dakpannen impregneren waardoor mos en algen geen kans krijgen;
  • Het wegspuiten van vuil met een hogedrukspuit.

5. Is de dakrandafwerking van uw plat dak nog in goede staat?

Heeft u al eens gehoord van daktrimmen? Een daktrim wordt gebruikt om de dakrand af te werken om zo lekkage te voorkomen bij platte daken. Een naadloos sluitende daktrim is een vereiste om lekkages zo goed mogelijk uit te sluiten.

Daktrim

Zinken afdekkap

Met een zinken afdekkap wordt de overgang van de dakrand naar het dak gemaakt. De afdekkap beschermt de dakrand tegen neerslag en andere bedreigingen. Deze randafwerking wordt gemonteerd met zinken of verzinkt stalen klangen. De afdekkappen worden onderling aan elkaar gesoldeerd, zodat neerslag geen kans krijgt om lekkages te veroorzaken.

Zowel bij platte als bij hellende daken met dakpannen zijn zinken afdekkappen van cruciaal belang. Een afdekkap ligt als het ware als een paraplu over de dakrand heen.

Kosten daktrim of zinken afdekkap

Ook de kosten van een daktrim of zinken afdekkap verschillen per type dak. Voor meer informatie over de kosten van een daktrim of afdekkap kunt u altijd vrijblijvend een offerte aanvragen. Vraagt u zich af of de huidige dakrandafwerking nog in goede staat verkeert? Dan komen we graag even bij u langs om dit te bekijken en vast te stellen wat we voor u kunnen betekenen.

En nu… checken maar!

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.