Prijs zonnepanelen berekenen

3 tips om de prijs van zonnepanelen te berekenen.

Veel spelers op de markt van zonnepanelen
1. Bepaal het gewenst vermogen
2. Reken om naar wattpiek
3. Bereken de zonnepanelen prijs
Terugverdientijd soms slechts zes jaar.

Een investering in zonnepanelen is een forse investering.

Zeker ook omdat dit gevolgen kan hebben voor de dakconstructie.

Europa kreunt elke zomer onder een hittegolf en het toegenomen aantal zonuren maakt een investering in zonnepanelen rendabeler dan ooit. Heeft u nog geen zonnepanelen? Lees dan de onderstaande drie tips om zelf de eerlijke prijs voor zonnepanelen te kunnen berekenen.

Veel spelers op de markt van zonnepanelen

Nu de wens is om af te stappen van fossiele brandstoffen voor de opwekking van energie, ligt het voor de hand om in zonnepanelen te investeren. Recent besloot ook Ikea zich op de markt van de duurzame energie te gaan bewegen. Ook voor zonnepanelen kunt u voortaan bij de Zweedse meubelgigant terecht. In feite gaat het om zonnepanelen die afkomstig zijn van de Britse firma Solarcentury.

Bovendien worden die panelen ook nog eens door hen gemonteerd. De aanwezigheid van andere grote spelers zoals EDF Luminus en Engie Electrabel zorgt voor een grotere prijsconcurrentie, met betere prestaties van de panelen en kortere terugverdientijden op de investering. Lange tijd bedroeg de terugverdientijd voor investeringen in duurzame energie zo’n negen tot tien jaar. Sinds kort kan die terugverdientijd soms op slechts zes jaar worden gezet. Ook Ikea adverteert met zo’n korte periode.

De vraag rest natuurlijk welke speler de beste prijs-kwaliteitverhouding aanbiedt. Is Ikea daadwerkelijk de goedkoopste speler zoals ze zelf aanhalen in hun promoties? Een onderzoek van ODE (Organisatie Duurzame Energie Vlaanderen) heeft dat ontkracht. Hieronder vindt u drie tips voor het daadwerkelijk berekenen van de prijs van zonnepanelen.

1. Bepaal het gewenst vermogen

De prijs van een zonnepaneel moet steeds vergeleken worden met het vermogen ervan. Een hoger vermogen resulteert vaak in een hogere prijs. Om die reden moet u in de eerste plaats het gewenste vermogen van uw installatie berekenen: teveel zonne-energie opwekken is immers nergens goed voor omdat u nauwelijks iets betaald krijgt voor uw overcapaciteit.

Het vermogen van de installatie is afhankelijk van het verbruik van uw gezin. Een goede bron hiervoor zijn de verbruikscijfers van de voorgaande jaren. Wanneer u die niet voorhanden heeft, dan is een eenvoudige stelregel, dat iedere persoon zo’n 1.000 kWh per jaar verbruikt. Wanneer u gezin uit drie personen bestaat, dan doet u er dus goed aan om te kiezen voor een PV-installatie die tot 3.000 kWh per jaar kan leveren.

Daarbij merken we wel op dat de bovenstaande, gemiddelde waarde geen rekening houdt met het gebruik en verbruik van bijzondere toestellen. Ook het gebruik van een warmtepomp kan de benodigde hoeveelheid zonne-energie sterk beïnvloeden.

2. Reken om naar wattpiek


Een ander probleem waar we tegenaan lopen heeft te maken met hoe PV-panelen uitgedrukt worden. Hun waarden zijn immers steeds weergegeven in wattpiek (Wp) en niet in kilowattuur (kWh). Het omrekenen naar wattpiek is gelukkig vrij eenvoudig.

Voor België gebruiken we een omrekeningsfactor van 0,9. In het eerdere voorbeeld, waarbij we hebben geconcludeerd dat we een installatie van 3.000 kWh moeten hebben, moeten we dus eigenlijk kiezen voor een installatie van 3.333 Wp. Op basis van dit cijfer kunt u offertes opvragen en de prijs van zonnepanelen vergelijken.

3. Bereken de zonnepanelen prijs


Naast het opvragen van offertes kunt u ook zelf een richtprijs berekenen. Hiervoor kan vertrokken worden van marktgemiddelden waarbij de prijs per Wp tussen 1 en 1,5 euro bedraagt. Een en ander is hierbij afhankelijk van de grootte van de installatie, de kwaliteit van de installatie en het rendement. Volgens het ODE is 1,4 euro per Wp voor particulieren een eerlijke prijs.

Het is belangrijk te realiseren dat de prijs in veel offertes, doorgaans, zonder BTW is. Het volstaat dus niet automatisch om het aantal wattpiek maal 1,4 te doen. Bovenop de bekomen zonnepanelen prijs moeten we immers ook nog de btw berekenen. In Vlaanderen bedraagt het btw-tarief 21%, maar is er in sommige gevallen wel een lager tarief van 6%. Door het lager btw-tarief is het soms ook interessanter om toch maar een jaartje te wachten vooraleer je de zonnepanelen plaatst. Het tarief is immers niet van toepassingen op nieuwe woningen.

Een investering in zonnepanelen is een forse investering. Zeker ook omdat dit gevolgen kan hebben voor de dakconstructie. Laat u uitvoerig voorlichten over de opties. De specialisten van Roozenburg Dakwerken informeren u graag wat de investering in zonnepanelen voor u gaat betekenen.

Voor Roozenburg Dakwerken staat voorop dat wij zowel een goed dak als een tevreden klant willen opleveren. Wij kijken dus verder dan de kwaliteit van het gekozen materiaal en de afwerking.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op zodat wij u kunnen voorlichten over de opties die mogelijk zijn. Bij Roozenburg Dakwerken weten we waar we het over hebben.

Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dak werkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.