Waarom een asbestdak aan experts overlaten?

Hoewel de productie van asbestcement sinds 1998 verboden is in België, ligt er naar schatting nog altijd zo’n 200 miljoen vierkante meter van dat materiaal op onze daken.

  1. Hoe herken je asbest?
  2. Wat zijn de risico's van asbest?
  3. Goede voorzorgsmaatregelen
  4. Subsidies beschikbaar

Losse asbestvezels kunnen de gezondheid redelijk aantasten. Wie daarom een asbestdak wil aanpakken, kan dat het beste aan experts overlaten.

Voor een groot deel van de vorige eeuw werd asbest geroemd vanwege z’n isolerende en hittebestendige eigenschappen. Dat maakt het materiaal erg populair als grondstof voor dakbedekkingen totdat wetenschappelijke onderzoeken aangetoond heeft dat asbestvezels verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende gezondheidskwalen.

Om die reden is de toepassing van asbest begin deze eeuw gestaakt. Toch worden we nog regelmatig geconfronteerd met de aanwezigheid van het materiaal. De overheid heeft besloten dat tegen 2034 alle asbesthoudende leien en platen, moeten vervangen worden. Met naar schatting zo’n 200 miljoen vierkante meter nog altijd aanwezig op onze daken, moet elk project zorgvuldig worden aangepakt. Vandaar dat de verwijdering of renovatie van een dak met asbest iets is dat men niet zomaar zelf of ondoordacht moet aanpakken.

Hoe herken je een asbestdak?

Leien die vóór 1990 geproduceerd zijn, zijn vaak asbesthoudend. Dat geldt ook voor golfplaten die vóór 1992 zijn gemaakt. Daarnaast zijn asbest golfplaten te herkennen aan hun gewafelde textuur in de vorm van een honingraat. Ook bestaat de plaat vaak uit verschillende lagen. Meer duidelijkheid kunt u in onze video bekijken.

De productiedatum van het product staat namelijk meestal op de factuur vermeld. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology) vaak een indicatie dat u te maken heeft met meer recent (en dus asbestvrij) materiaal. Golfplaten zonder asbest hebben tegenwoordig ook een verstevigingsbandje. Ontbreken deze kenmerken, dan is de kans dus groot dat u te maken heeft met onveilig materiaal. In dat geval kunt u zich afvragen in het hoeverre het noodzakelijk is dat het dak wordt aangepakt.

Wat zijn de risico’s van daken met asbest?

Wanneer het pand is afgewerkt met een asbesthoudend dak, dan is het bij wet verboden om de eventueel aanwezige mos, zelf aan te pakken. Ook mag u het dak zelf niet onderhouden of herstellen.

Onder invloed van de natuurlijke verwering kunnen de asbesthoudende leien en platen asbestvezels loslaten. Omdat asbesthoudende producten zelden worden afgewerkt met een coating of ander materiaal, gebeurt dat loslaten al vrij snel.

Uit onderzoek is gebleken dat dit al kan gebeuren na 20 jaar. Het inademen asbestvezels kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. De kans daarop hangt af van hoeveel asbestvezels iemand inademt. Het grootste risico daarop is bij het schoonmaken van de dakgoot of van een plat dak. Daarnaast hoopt asbest zich doorgaans ook op in putten voor regenwater of de riolering.

Goede voorzorgsmaatregelen noodzakelijk

Wanneer u vermoedt dat het dak dat u wilt aanpakken, om een asbestdak gaat, dan zijn een aantal voorzorgsmaatregelen noodzakelijk.

Allereerst moet een erkend en gespecialiseerd bedrijf vaststellen of het daadwerkelijk om een dak met asbest gaat. Als dat het geval is, dan moet het dak heel voorzichtig worden aangepakt. Medewerkers van professionele bedrijven dragen speciale, beschermende pakken en bakenen de omgeving duidelijk af. Deze specialisten voorkomen dat de leien of platen met asbest verder worden beschadigd. Daarnaast voorkomen ze dat het gebruikte water weer in het riool terechtkomt of in de grond zakt.

Subsidies beschikbaar

Asbestdaken mogen niet worden onderhouden maar moeten altijd worden vervangen. Om dat mogelijk te maken zijn er subsidies beschikbaar. Zo is er een speciale subsidie voor landbouwers die asbestplaten op hun dak willen laten vervangen.

Ons advies is om het werk altijd aan specialisten over te laten. Die weten namelijk alles van hoe het is om te werken in gevaarlijke omgevingen en met gevaarlijke materialen. Behalve dat asbesthoudende materialen op een bepaalde manier moeten worden aangepakt, mag u het ook niet zomaar afvoeren of door enig bedrijf laten ophalen. Bij Roozenburg Dakwerken zijn we op de hoogte van alle beschikbare subsidies. Ook zijn we bekend met de regels waar men zich bij asbesthoudende daken aan moet houden.

Neem daarom geheel vrijblijvend contact met ons op zodat wij u daar helemaal over kunnen bijpraten. Onze adviseurs staan altijd voor u klaar.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.