top of page

Een plat dak plaatsen: hoe begin je eraan?

Bijgewerkt op: 29 apr. 2022

Om fouten te voorkomen, doe je er verstandig aan om je aan de geldende richtlijnen voor het betreffende materiaal te houden.

 1.Meest voorkomende opbouw

2. Warm plat dak

3. Koud plat dak

4. Omgekeerd plat dak

5. Het dampscherm

6. Verkeerde isolatie

7. Isolatie zelf plaatsen of laten doen?

8. 100% zuiver water

9. Tweemaal per jaar het dak controleren


Wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken, bestel dan een kant en klaar doe het zelf pakket. Daar zitten alle onderdelen bij die je nodig hebt.
 

Een plat dak plaatsen is best een onderneming die niet voor iedereen is weggelegd. Zeker als je het nog nooit hebt gedaan, zijn er bepaalde cruciale aspecten, zoals het isolatiemateriaal en de soort dakbedekking.


Zorg dus dat je jezelf goed voorbereid. In dit artikel bespreken we enkele aandachtspunten en geven we gerichte tips.Lees ook ons artikel:
Hoe blijft dakrenovatie betaalbaar?
 

Meest voorkomende opbouw


Een dakconstructie kan bestaan uit beton of uit hout. Tegenwoordig worden de meeste platte daken opgebouwd uit beton. Een houten constructie wordt nog wel gebruikt, maar dan voornamelijk voor bijgebouwen of schuren.


Een beetje moeilijker is het kiezen van de juiste dakbedekking en isolatie. Er zijn immers heel wat soorten dakbedekkingen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voor- en nadelen. Vandaar dat wij aanraden om je altijd door specialisten te laten begeleiden.


Geen idee hoe je hier best aan begint? Wij leggen je alvast de belangrijkste verschillen voor platte dakbedekking uit. "Dakbedekking voor een plat dak kiezen."

 

Warm plat dak


Bij deze methode plaats je de isolatiematerialen aan de buitenzijde van het dak. Op het dakbeschot wordt allereerst een dampwerende folie aangebracht die de condensvorming tegen gaat. Hierop komen vervolgens de dakisolatieplaten die waterdicht zijn en die bestand zijn tegen krimpen en uitzetten. Vervolgens kun je direct over de isolatieplaten een dakbedekking van bitumen of EPDM aanbrengen.


 

Koud plat dak

Bij deze methode wordt isolatiemateriaal onder het dakbeschot aangebracht. Het isolatiemateriaal bestaat meestal uit glaswol of steenwol dat tussen de balken van de dakconstructie wordt geplaatst. Aan de buitenzijde van het dakbeschot komt de dakbedekking. Dit is een methode die niet aangeraden wordt, omdat het dakbeschot direct aan temperatuurschommelingen onderhevig is.

 

Omgekeerd plat dak


Deze methode wordt zo genoemd, omdat je de bestaande dakbedekking gebruikt als een dampscherm. Over deze bestaande dakbedekking plaats je dan de isolatieplaten. Om de isolatieplaten op hun plaatst te houden, is het nodig om voor een ballast te zorgen. Dit kunnen tegels zijn of grind dat over de isolatieplaten wordt uitgestort.
De constructies die hierboven zijn beschreven bestaan steeds uit een drietal onderdelen: het dampscherm, de isolatie, en de dakbedekking.


Onze ervaring is dat bij het plaatsen, de volgende zaken nog wel eens mis kunnen gaan:


Het dampscherm


Het dampscherm is een uitermate belangrijk onderdeel van de dakopbouw. Toch wordt er vaak nog voor een verkeerde soort dampscherm gekozen. In sommige gevallen wordt het dampscherm zelfs helemaal vergeten. Wil je condensatie en vochtproblemen voorkomen, dan is het zeker belangrijk om toch een goed vochtwerend dampscherm te kiezen.


Verkeerde isolatie


Wanneer je een vlak dak isoleert, is het belangrijk om te kiezen voor het juiste isolatiemateriaal. Meestal is dit een forse investering. Veel te vaak wordt te weinig tijd uitgetrokken om de juiste oplossing te kiezen. Dat resulteert in een slechts isolatie. Ook een correcte plaatsing is niet te verwaarlozen. Wie z’n isolatie slecht plaatst creëert namelijk koudebruggen. Dat zal de werking van isolatie voor een groot deel teniet doen.


 

Isolatie zelf plaatsen of laten doen?


In principe is het heel goed mogelijk om zelf een vlak dak te plaatsen en te isoleren. Maar om fouten te voorkomen, doe je er verstandig aan om je aan de geldende richtlijnen voor het betreffende materiaal te houden. Wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken, bestel dan een kant en klaar doe het zelf pakket. Daar zitten alle onderdelen bij die je nodig hebt, zodat je niets mist. Wil je nog beter dan dat? Laat het dan over aan de specialisten van Roozenburg Dakwerken.

 

100% zuiver water


Tegenwoordig is het bij nieuwbouwwoningen verplicht dat deze over een regenput beschikken. Deze verzamelt regenwater uit de afvoerpijpen en dat water kan, vervolgens, in de tuin worden gebruikt. Er zijn daksystemen die 100% zuiver water garanderen, waarin je je zelfs kunt wassen. Je kunt dus een dak aangrijpen om dat water te verzamelen.

 

Tweemaal per jaar het dak controleren


Om de kwaliteit van je platte dak te behouden, is een regelmatige controle van belang. Doe dit zo’n tweemaal per jaar en kijk of er dakgoten en afvoeren verstopt zitten. Ook is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten, zodat de controlebeurt niet wordt vergeten. Voor particulieren is dit echter niet gebruikelijk maar wel mogelijk.


 
Een plat dak plaatsen of onderhouden vereist kennis van zaken. Neem eens vrijblijvend contact met ons op; de specialisten van Roozenburg Dakwerken staan klaar om u te adviseren.
 
 


Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn. 

Geef dakproblemen geen kans

Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak?

 

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dak werkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.


Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

Adviesgesprek inplannen cta call to action oproep tot actie knop button
 

Wij zijn een Kempisch bedrijf met een open mentaliteit: mensen uit 't goeie hout gesneden, met hart voor de klant. Dat klinkt ideaal en dat is het ook. Onze harde werkers zijn gespecialiseerde vakmensen, stuk voor stuk 

Mis geen voor u toepasbare informatie. Dit gaat van subsidies waarbij Roozenburg u kan bijstaan om geen geld op tafel te laten liggen, tot nieuwe regelgevingen in de bouwsector en insider scoops wat betreft industrie innovaties.68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page