top of page

Ja, een dakrenovatie is een hele klus

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Wat komt er allemaal bij een dakrenovatie kijken?

 1. Renovatie van een leien dak

2. Renovatie bij platte daken

3. Renovatie van dakgoten en regenpijpen

4. Renovatie van constructiehout 5. Advies nodig bij jouw dakrenovatie?


 
Elk dak kan gerenoveerd worden
 

Kiest u voor een dakrenovatie of toch een volledig nieuw dak? Welk soort dakpan kiest u dan? En wat te doen met de dakgoten? Ja, een dakrenovatie is een hele klus, waarbij u op voorhand heel wat denkwerk moet verrichten en voorbereidingen moet treffen. Maar wie last heeft van keuzestress, helpen wij graag verder.


Elk dak kan gerenoveerd worden, maar het werken op grote hoogte en met verouderde materialen vraagt kennis van zaken en een bepaalde expertise. Vandaar dat u dat het beste aan een expert kunt uitbesteden.Lees ook ons artikel:
De dakrenovatiepremies op een rijtje.
 

Renovatie van een leien dak


Een leien dak kan gerealiseerd worden met natuurleien (leisteen) of met kunst leien (vezelcement). De plaatsing van deze leien kan met verschillende patronen, met telkens een unieke uitstraling. De belangrijkste keuze die u hierbij moet maken, is de keuze tussen een enkelvoudige dekking of een dubbele dekking. Een enkelvoudige dekking is de goedkopere optie, maar wij raden toch aan om eerder voor een dubbele dekking te kiezen, aangezien u hiermee de kans op lekkages extra beperkt. Daarbij moet u wel rekening houden met het gewicht van de leien. Kiest u voor een dubbele dekking, dan kiest u immers voor extra gewicht. Overleg dus best eerst even met de architect of ingenieur om na te gaan of uw dak wel zo geschikt is voor dit extra gewicht. U kunt ook opteren voor kunstleien of bitumenleien, die beiden minder wegen maar tegelijk ook minder duurzaam zijn.


Renoveren en herstellen van een leien dak Leien die losgekomen zijn door doorgeroeste leihaken of een stevig onweer, dienen absoluut vervangen te worden. Water dat via een leien dak naar binnen sijpelt kan namelijk heel wat schade veroorzaken, zoals schimmel, ongedierte en daklekkage. Het tijdig vervangen van losliggende leien voorkomt dus een hele reeks extra dakwerken, maar ook voor aantasting van uw wooncomfort.