top of page

Wist je dat er meer dan 10 soorten dakbedekking zijn?

Hoewel riet in het verleden één van de goedkopere soorten dakbedekking was, wordt riet tegenwoordig gebruikt voor landhuizen, woonboerderijen en woningen uit het hogere segment.

 

1. Elke dakbedekking z’n eigen prijs


- Gemiddelde prijzen voor platte daken

- Gemiddelde prijzen voor hellende daken
2. Dakbedekking voor platte daken- Bitumen

- EPDM

* Bijkomende voordelen zijn

- Groendak

* Intensief groendak

* Extensief groendak
3. Soorten dakbedekking voor hellende daken

- Dakpannen

- Leien

- Overzet Dak

- Riet


Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste soorten dakbedekking voor jouw dak? Geen nood. De juiste dakbedekking kiezen is immers een hele uitdaging.
 

Wanneer je oude dak aan het einde van zijn levensduur is, en je een nieuw dak nodig hebt, dan kun je kiezen uit verschillende oplossingen. Alle soorten dakbedekking hebben hun eigen voor- en nadelen én prijzen. Laat je dus goed informeren over de verschillende dakbedekking voordat je een keuze maakt.Lees ook ons artikel:
Hellend dak? Ander perspectief.
 

Elke dakbedekking z’n eigen prijs


De prijzen voor dakbedekking zijn afhankelijk van de materiaalsoort, het soort dak en de afmetingen van het dak. De prijzen worden daarom ook berekend per vierkante meter. De meeste dakdekkers hanteren de volgende prijzen:


Gemiddelde prijzen voor platte daken:

 • Bitumen: € 40,- tot € 60,- per m²

 • EPDM: € 29,- tot € 75,- per m²

 • Groendak: € 40,- tot € 75,- per m²


Gemiddelde prijzen voor hellende daken:

 • Kunstleien: € 30,- tot € 65,- per m²

 • Bitumen leien: € 30,- tot € 40,- per m²

 • Natuurleien: € 55,- tot € 199,- per m²

 • Beton pannen: € 22,- tot € 41,- per m²

 • Overzet dak: € 50,- tot € 60,- per m²

 • Riet: € 90,- tot € 95,- per m²

 • Kleidakpan: € 32,- tot € 65,- per m²

 • Zink: € 65,- tot € 110,- per m²

 

Dakbedekking voor platte daken


Bitumen


Bitumen is de klassieke dakbedekking en wordt vandaag de dag nog erg vaak gebruikt. Van nature is bitumen een vloeibare stof dat bestaat uit verschillende koolwaterstoffen die gewonnen worden uit aardolie. Bitumen is het overblijfsel van wanneer benzine en diesel door destillatie uit de aardolie zijn gescheiden. Bitumen is niet voor niets zo populair. Het is een erg eenvoudig materiaal om mee te werken en is bovendien 100% waterdicht. Daarnaast is het een ijzersterke dakbedekking die zelfherstellend is bij kleine beschadigingen.


In dit artikel bespreken we verder de ecologische verschillen tussen roofing, PVC en EPDM.


EPDM


Wanneer je een nieuw dak gaat leggen, overweeg dan zeker ook eens EPDM. EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Een ingewikkelde benaming voor een ijzersterk rubber. Het is een rubberfolie met een rekbaarheid van maar liefst 400%. Om een lang verhaal kort te maken, levert dit een dakbedekking op die ijzersterk, rotsvast en onverwoestbaar is. Een dakbedekking van EPDM is dan ook volledig onderhoudsvrij én volledig recycleerbaar.


Bijkomende voordelen zijn:

 • Blijvende elasticiteit bij temperatuurschommelingen

 • Bestand tegen weersinvloeden

 • Hoge elasticiteit


Bijkomende voordelen van EPDM en hoe EPDM verschilt met andere dakbedekking, lees je in dit gedetailleerde artikel. Wat u moet weten over EPDM daken.


Groendak


Groene daken winnen steeds meer aan populariteit. Een groen dak is ideaal voor wie geen of weinig tuin heeft en toch graag wat groene buitenruimte creëert. Wil je je eigen groendak onderhouden, kies dan voor een intensief groendak. Dit dak is zo stevig dat je erover kunt lopen en er allerlei planten, bloemen en zelfs kleine bomen kunt planten. Hou je enkel van een mooi groen aanzicht en wil je zo min mogelijk onderhoud, kies dan de extensieve groendak. Dit dak is veelal bedekt met onderhoudsvriendelijk groen, zoals vetplanten, grassen en kruiden.


 

Soorten dakbedekking voor hellende daken

Dakpannen


Voor hellende daken wordt in de meeste gevallen nog gekozen voor de klassieke dakpan. Daarbij is er een keuze uit betonnen dakpannen en keramische dakpannen van klei. Het verschil is dat keramische dakpannen in de oven gebakken worden en betonnen dakpannen niet. De grote voordelen van dakpannen zijn een lange levensduur, eenvoudige plaatsing en de relatief lage kostprijs. Voor een goed hellend dak moet er onder de dakpannen nog wel dakisolatie worden geplaatst.Leien


Wil je een nieuw dak en je huis een geheel ander en uniek uiterlijk geven, dan zijn leien heel geschikt. Leien bestaan uit twee soorten: de natuurleien van leisteen en kunststof leien. Natuurleien zijn behoorlijk prijzig, maar geven het dak wel een erg unieke uitstraling. Deze leien bestaan uit natuurlijke materialen, zoals klei en andere natuurstenen. De kunststof leien hebben een vergelijkbaar uiterlijk, maar zijn goedkoper. De gemiddelde levensduur van leien is 25 tot 30 jaar.


Overzetdak


Een nieuw dak plaatsen vraagt tijd. Zie je het niet zitten om lange tijd zonder dak boven je hoofd te zitten, dan kan je kiezen voor een overzetdak. Daarbij wordt een nieuw dak over je oude dak heen gezet. Er wordt dan een houten dakgeraamte geplaatst, met daarop de nieuwe dakbedekking van meestal licht metalen dakplaten. Een zware dakbedekking is niet geschikt, want de constructie bestaat uit dunne houten latten. Enkel bij traditionele pannendaken worden de oude dakpannen verwijderd en wordt een nieuw onderdak geplaatst.Riet


Hoewel riet in het verleden één van de goedkopere soorten dakbedekking was, wordt riet tegenwoordig gebruikt voor landhuizen, woonboerderijen en woningen uit het hogere segment. Het uiterlijk van de woning is dan leidend bij de keuze voor riet. Riet aanbrengen laat je best over aan een echte specialist. Een rieten dak zal na 30 tot 40 jaar vernieuwd moeten worden.

 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste soorten dakbedekking voor jouw dak? Geen nood. De juiste dakbedekking kiezen is immers een hele uitdaging. Welk materiaal kies je voor je dakpan? Welke kleur past het best bij je gevel? En dan hebben we het nog niet over isolatiemateriaal, regenpijpen of dakramen. De specialisten van Roozenburg Dakwerken staan voor je klaar om alle modellen gedetailleerd met je te bespreken en jouw vragen te beantwoorden.

 
Voor Roozenburg Dakwerken staat voorop dat wij zowel een goed dak als een tevreden klant willen opleveren. Wij kijken dus verder dan de kwaliteit van het gekozen materiaal en de afwerking.
 
 


Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.


 

Geef dakproblemen geen kans

Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak?

 

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dak werkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.


Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

 

Wij zijn een Kempisch bedrijf met een open mentaliteit: mensen uit 't goeie hout gesneden, met hart voor de klant. Dat klinkt ideaal en dat is het ook. Onze harde werkers zijn gespecialiseerde vakmensen, stuk voor stuk 

Mis geen voor u toepasbare informatie. Dit gaat van subsidies waarbij Roozenburg u kan bijstaan om geen geld op tafel te laten liggen, tot nieuwe regelgevingen in de bouwsector en insider scoops wat betreft industrie innovaties.


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page