top of page

Tips voor onderhoud van een plat dak

Onderhoud plat dak: hier zijn 6 handige tips!

   1. Het dak reinigen

  2. Het mos verwijderen

  3. Het herstellen van blazen

  4. Een verweerd dak 'regenereren'

  5. Het controleren van de afwerking

  6. Het reinigen van de dakgoot
 

Wanneer u onder een plat dak leeft, doet u er goed aan deze twee keer per jaar te inspecteren. Die inspectie kunt u het beste zowel in de lente als vroeg in de herfst uitvoeren. Dat geeft u voldoende tijd om eventuele mankementen, tijdig te herstellen.

Dit geldt zeker als het onderhoud een plat dak met bitumenbedekking betreft.
 

1. Het dak reinigen

Een plat dak vereist wat meer onderhoud dan een schuin dak. Er kan namelijk van alles op blijven liggen. Bladeren, algen, mos en eventueel ander vuil moet dus worden verwijderd. Een harde bezem met wat water is dan al voldoende om het dak voldoende schoon te maken.

 

2. Het mos verwijderen


Mos is makkelijk te verwijderen met een licht bestrijdingsmiddel. Wees wel selectief in het middel dat u inzet omdat de regelgeving tegenwoordig steeds strenger is aangaande het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Mocht u al jaren een middel in de garage hebben staan, dan is het raadzaam vooraf te controleren of deze nog altijd mag worden gebruikt. Wanneer u grind op uw dak heeft liggen, kan het ook helpen om dit met behulp van een hark of bezem, eens te keren. Ga daarbij wel bedachtzaam te werk om te voorkomen dat u de bitumen dakbedekking beschadigd.