top of page

Prijs zonnepanelen berekenen

3 tips om de prijs van zonnepanelen te berekenen.

 
Veel spelers op de markt van zonnepanelen
1. Bepaal het gewenst vermogen 2. Reken om naar wattpiek 3. Bereken de zonnepanelen prijs


Terugverdientijd soms slechts zes jaar.
Een investering in zonnepanelen is een forse investering.

Zeker ook omdat dit gevolgen kan hebben voor de dakconstructie.

 

Europa kreunt elke zomer onder een hittegolf en het toegenomen aantal zonuren maakt een investering in zonnepanelen rendabeler dan ooit. Heeft u nog geen zonnepanelen? Lees dan de onderstaande drie tips om zelf de eerlijke prijs voor zonnepanelen te kunnen berekenen.Lees ook ons artikel:
Hoe EPC-waarde woning verbeteren.
 

Veel spelers op de markt van zonnepanelen

Nu de wens is om af te stappen van fossiele brandstoffen voor de opwekking van energie, ligt het voor de hand om in zonnepanelen te investeren. Recent besloot ook Ikea zich op de markt van de duurzame energie te gaan bewegen. Ook voor zonnepanelen kunt u voortaan bij de Zweedse meubelgigant terecht. In feite gaat het om zonnepanelen die afkomstig zijn van de Britse firma Solarcentury.

Bovendien worden die panelen ook nog eens door hen gemonteerd. De aanwezigheid van andere grote spelers zoals EDF Luminus en Engie Electrabel zorgt voor een grotere prijsconcurrentie, met betere prestaties van de panelen en kortere terugverdientijden op de investering. Lange tijd bedroeg de terugverdientijd voor investeringen in duurzame energie zo’n negen tot tien jaar. Sinds kort kan die terugverdientijd soms op slechts zes jaar worden gezet. Ook Ikea adverteert met zo’n korte periode.

De vraag rest natuurlijk welke speler de beste prijs-kwaliteitverhouding aanbiedt. Is Ikea daadwerkelijk de goedkoopste speler zoals ze zelf aanhalen in hun promoties? Een onderzoek van ODE (Organisatie Duurzame Energie Vlaanderen) heeft dat ontkracht. Hieronder vindt u drie tips voor het daadwerkelijk berekenen van de prijs van zonnepanelen.

 

1. Bepaal het gewenst vermogen


De prijs van een zonnepaneel moet steeds vergeleken worden met het vermogen ervan. Een hoger vermogen resulteert vaak in een hogere prijs. Om die reden moet u in de eerste plaats het gewenste vermogen van uw installatie berekenen: teveel zonne-energie opwekken is immers nergens goed voor omdat u nauwelijks iets betaald krijgt voor uw overcapaciteit.


Het vermogen van de installatie is afhankelijk van het verbruik van uw gezin. Een goede bron hiervoor zijn de verbruikscijfers van de voorgaande jaren. Wanneer u die niet voorhanden heeft, dan is een eenvoudige stelregel, dat iedere persoon zo’n 1.000 kWh per jaar verbruikt. Wanneer u gezin uit drie personen bestaat, dan doet u er dus goed aan om te kiezen voor een PV-installatie die tot 3.000 kWh per jaar kan leveren.

Daarbij merken we wel op dat de bovenstaande, gemiddelde waarde geen rekening houdt met het gebruik en verbruik van bijzondere toestellen. Ook het gebruik van een warmtepomp kan de benodigde hoeveelheid zonne-en