top of page

De maatschappelijke discussie over energie besparen loopt volop.

De voor- en nadelen van zonnepanelen plaatsen.

 1. De voordelen

2. De kostprijs 3. De terugverdientijd 4. Kijk niet enkel naar de prijs 5. Stel de installateur vragen 6. Vermijd schaduw 7. Offertes vergelijken 8. De zonnekaart
Zonnepanelen bieden een interessante oplossing. Het gaat om een forse investering. Waardoor je alle recht hebt om het naadje van de kous te weten.
 

De maatschappelijke discussie over energie besparen loopt volop. Het is noodzakelijk om niet langer van fossiele brandstoffen afhankelijk te zijn. Zonnepanelen bieden een interessante oplossing. Wel is het belangrijk dat je je vooraf in de voor- en nadelen verdiept.


Lees ook ons artikel:
Prijs zonnepanelen berekenen.
 

De voordelen


Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je minder stroom betrekt van het elektriciteitsnet. Wat je zelf opwekt, kun je zelf verbruiken. Je energierekening zal dus aanzienlijk lager zijn.

 

De kostprijs


De kostprijs van de investering is absoluut een belangrijke factor. De kostprijs wordt door verschillende zaken bepaald zoals het soort panelen, het aantal en het gemak waarmee de panelen te plaatsen zijn. Een eenduidige prijs noemen is dan ook niet eenvoudig. De meeste offertes voor panelen en de plaatsing ervan, wordt op maat gemaakt.


Ga wel bij de berekening ervan uit, dat een gezin gemiddeld 1000 kWh per persoon per jaar verbruikt. Voor een heel gezin zal dit gemiddeld 3.500 tot 4.000 kWh per jaar zijn. Deze informatie kun je gebruiken om je eigen berekening uit te werken. Gelukkig zijn de prijzen voor panelen de afgelopen jaren sterk gedaald terwijl het rendement van de panelen is toegenomen. Ook is het aantal zonuren per jaar, in ons land gestegen. Die gegevens tezamen maakt dat het aantrekkelijk kan zijn om al een paar panelen te plaatsen.


 

De terugverdientijd

Het is niet altijd even simpel om uit te rekenen na hoeveel jaar de investering is terugverdiend.


Als je ervan uitgaat dat een gemiddeld gezin 3.500 tot 4.000 kWh per jaar verbruikt, dan komt dit overeen met een gemiddelde investering van € 9.500,- tot € 10.000,-. De gemiddelde besparing op de energiefactuur zal ongeveer € 750,- tot € 1.000,- per jaar zijn.


In dat geval kunnen de panelen dus binnen 10 jaar terugverdiend zijn. Aangezien ze vandaag de dag een levensduur van minimaal 25 jaar hebben, is dit een erg interessante investering. Houdt wel rekening met een klein jaarlijks rendementsverlies, wat gebruikelijk is voor panelen.


 

Kijk niet enkel naar de prijs


Als een installateur een mooie prijs vraagt voor het plaatsen van panelen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar laat een goedkope prijs niet enkel de hoofdreden zijn om voor een bepaalde installateur te kiezen. Een goede installateur zal de hele woning inspecteren en alleen de panelen adviseren die geschikt zijn voor uw situatie. Dit kan de eindprijs misschien iets verhogen, maar kwaliteit heeft z’n prijs. Omdat er echter overal rekening mee is gehouden, zul je meer rendement hebben, waardoor je uiteindelijk wel meer bespaart.

 

Stel de installateur vragen


Wees vooral niet bevreesd om de installateur te overspoelen met vragen. De technologie achter panelen is immers niet eenvoudig en lang niet iedereen is op de hoogte van hoe deze werken. Het gaat om een forse investering waardoor je alle recht hebt, om het naadje van de kous te weten.


 

Vermijd schaduw


Een heel belangrijk punt bij de plaatsing van panelen is de schaduw. Wanneer panelen geen direct zonlicht ontvangen, zal de opbrengst flink dalen. Een goede installateur zal hier rekening mee houden en zal er alles aan doen schaduwvorming door schoorstenen, bomen of dakkapellen eerst vast te stellen en, vervolgens, dit vermijden of de impact ervan te minimaliseren. Ook de kant van het dak waar ze worden geïnstalleerd dient zorgvuldig te worden gekozen. We weten uit ervaring dat plaatsing tussen het zuidoosten en zuidwesten het hoogste rendement oplevert.

 

Offertes vergelijken


Vergelijk nauwkeurig de verschillende offertes die je ontvangt. Bekijk naast de prijs ook de dienstverlening en de productgarantie. De productgarantie garandeert namelijk dat de panelen na het einde van de levensduur nog voor een bepaald percentage werken. Garantie op schade is ook belangrijk. Als een leverancier een IEC61215 garantie kan afgeven, dan wil dit zeggen dat de zonnepanelen ook tegen bepaalde weersinvloeden, zoals hagel bestand zijn.

 

De zonnekaart


Ben je aan het overwegen om in zonnepanelen te investeren? Raadpleeg dan eens de zonnekaart. Via deze tool kom je te weten of je dak al dan niet geschikt is voor zonnepanelen. Vul simpelweg je adres in en met behulp van een kleurencode zal een eerste indicatie van de oriëntatie van je dak worden gegeven. Bovendien toont de zonnekaart een schatting van aankoopprijs en terugverdientijd.

 
Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood. Neem contact op met de specialisten van Roozenburg Dakwerken. Wij zijn er om je van A tot Z te begeleiden.
 
 


Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.


 

Geef dakproblemen geen kans

Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak?

 

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dak werkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.


Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

 

Wij zijn een Kempisch bedrijf met een open mentaliteit: mensen uit 't goeie hout gesneden, met hart voor de klant. Dat klinkt ideaal en dat is het ook. Onze harde werkers zijn gespecialiseerde vakmensen, stuk voor stuk 

Mis geen voor u toepasbare informatie. Dit gaat van subsidies waarbij Roozenburg u kan bijstaan om geen geld op tafel te laten liggen, tot nieuwe regelgevingen in de bouwsector en insider scoops wat betreft industrie innovaties.


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page