top of page

De maatschappelijke discussie over energie besparen loopt volop.

De voor- en nadelen van zonnepanelen plaatsen.

 1. De voordelen

2. De kostprijs 3. De terugverdientijd 4. Kijk niet enkel naar de prijs 5. Stel de installateur vragen 6. Vermijd schaduw 7. Offertes vergelijken 8. De zonnekaart
Zonnepanelen bieden een interessante oplossing. Het gaat om een forse investering. Waardoor je alle recht hebt om het naadje van de kous te weten.
 

De maatschappelijke discussie over energie besparen loopt volop. Het is noodzakelijk om niet langer van fossiele brandstoffen afhankelijk te zijn. Zonnepanelen bieden een interessante oplossing. Wel is het belangrijk dat je je vooraf in de voor- en nadelen verdiept.


Lees ook ons artikel:
Prijs zonnepanelen berekenen.
 

De voordelen


Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je minder stroom betrekt van het elektriciteitsnet. Wat je zelf opwekt, kun je zelf verbruiken. Je energierekening zal dus aanzienlijk lager zijn.

 

De kostprijs


De kostprijs van de investering is absoluut een belangrijke factor. De kostprijs wordt door verschillende zaken bepaald zoals het soort panelen, het aantal en het gemak waarmee de panelen te plaatsen zijn. Een eenduidige prijs noemen is dan ook niet eenvoudig. De meeste offertes voor panelen en de plaatsing ervan, wordt op maat gemaakt.


Ga wel bij de berekening ervan uit, dat een gezin gemiddeld 1000 kWh per persoon per jaar verbruikt. Voor een heel gezin zal dit gemiddeld 3.500 tot 4.000 kWh per jaar zijn. Deze informatie kun je gebruiken om je eigen berekening uit te werken. Gelukkig zijn de prijzen voor panelen de afgelopen jaren sterk gedaald terwijl het rendement van de panelen is toegenomen. Ook is het aantal zonuren per jaar, in ons land gestegen. Die gegevens tezamen maakt dat het aantrekkelijk kan zijn om al een paar panelen te plaatsen.