Koop een huis met een tiptop dak

Hoe inspecteer je een dak als je een huis koopt?

 

Wat staat er in de checklist voor het dak als u een huis koopt?

 1. Is het dak voldoende geïsoleerd?

 2. Zijn de beschermende toplagen van het dak nog in goede staat?

 3. Zijn de hemelwaterafvoeren en dakgoten van goede kwaliteit?

 4. Betonnen of keramische dakpannen? In welke staat verkeren ze?

 5. Is de dakrandafwerking van uw plat dak nog in goede staat?

 

Wilt u uw droomhuis kopen maar bent u niet helemaal zeker van de staat van het dak? Met de checklist die wij voor u hebben samengesteld ziet u dat in één oogopslag. Zijn de dakplaten of dakpannen niet allemaal in perfecte staat? Dan lossen wij dat snel voor u op door ze te vervangen.

Alle daken kunnen last hebben van een aantal zaken. Vaak zijn die niet direct zichtbaar. Ook vergt de vaststelling van sommige van de meest-voorkomende problemen kennis van zaken. Hier zijn wat handige tips die u kunnen helpen te bepalen wat de staat is van het dak van uw droomhuis.

Gezondheidscheck scheelt jaarlijks vele euro's
 

1. Is het dak voldoende geïsoleerd?


Een goed geïsoleerd dak scheelt jaarlijks vele euro’s op de energierekening. Controleer daarom de dakisolatie van uw hellend of plat dak. Het bouwjaar van uw woning kan helpen te achterhalen of er dakisolatie in uw dak is aangebracht.


Bouwjaar tot en met 1964

 • Dak is niet geïsoleerd, tenzij na-geïsoleerd

Bouwjaar tussen 1965 en 1991

 • Dak is matig geïsoleerd, tussen de 3 en 8 cm, tenzij extra na-geïsoleerd

Bouwjaar na 1991

 • Dak is doorgaans goed geïsoleerd

Vaak bevat de aan- of verkoopbrochure van uw woning deze informatie al. Anders kunt u het terugvinden in het bouwkundig rapport dat u bij aankoop van het huis heeft laten opstellen. Heeft u deze documenten (nog) niet voorhanden, dan kan de volgende informatie u helpen het zelf te bepalen.

Plat dak

 • Indien aanwezig, onder de toplaag

Hellend dak - binnenzijde

 • Zonder afwerking: Aan de binnenkant tegen het dakbeschot is isolatiemateriaal aanwezig.

 • Met afwerking: In eerste instantie onzichtbaar, maar controleer eens bij de ventilatiepijp of achter schotten of u isolatiemateriaal ziet.

Hellend dak - buitenzijde

 • Het isolatiemateriaal vindt u tussen de dakpannen en het dakbeschot. Til vanuit een dakraam een dakpan op om dit te checken.

 

Hoe ziet dakisolatie eruit?

Dakisolatie plat dak


Dakisolatie hellend dak – binnenzijde


Dakisolatie hellend dak – buitenzijde
Van alle warmte in het huis gaat 30% verloren via het dak. Het is daarom niet voor niets dat dit punt als eerste in de checklist naar voren komt. Ook als u een dak heeft met een bouwjaar na 1991 is het belangrijk om toch de staat en de aanwezigheid van de dakisolatie te controleren.

Concludeert u dat de dakisolatie afwezig is? Wacht niet langer. Wij komen u graag helpen! Grote daken, kleine daken, platte of hellende daken: wij grijpen iedere klus met beide handen aan. Ook voor alle vragen rondom dakisolatie staan we voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Kosten dakisolatie plaatsen

Stelt u vast dat de dakisolatie afwezig is of niet meer voldoet aan de huidige isolatienormen en wilt u deze graag aanbrengen of laten vervangen? De kosten voor het vervangen of aanbrengen van dakisolatie zijn afhankelijk van de grootte van het dak. U kunt altijd vrijblijvend een offerte aanvragen voor het aanbrengen of vervangen van de dakisolatie.

 

2. Zijn de beschermende toplagen van het dak nog in goede staat?


De weersomstandigheden zoals regen, hagel en sneeuw hebben veel invloed op de kwaliteit van ons dak. Ook bomen die in de omgeving staan, kunnen het dak sterk vervuilen en aantasten. Een goede, beschermende toplaag is één van de belangrijkste aspecten van een plat dak. Check daarom of de toplaag van het dak nog in goede staat verkeert.


Platte daken zouden zeker tot twintig jaar probleemloos mee moeten gaan. Voorwaarde is wel dat het dak goed is onderhouden. Wanneer de toplaag van een plat dak sterk is aangetast of is verouderd, dan vergroot dat de kans op een lekkage. Daarom doet u er goed aan om die toplaag tijdig te laten vervangen.

Nieuwe toplaag plat dak


Verouderde toplaag plat dakEen verouderde toplaag herkent u onder andere aan het ontstaan van craquelé. Deze kleine barsten in de toplaag zijn een teken dat de toplaag is uitgedroogd. Dat kan als gevolg van de invloeden van het weer of het nalaten van goed onderhoud.


Craquelévorming