top of page

Is uw dak groen, geel of oranje?

Bekijk of jouw dak geschikt is voor groene energie.

 

1. Controleer de Zonnekaart: is uw dak groen, geel of oranje?

2. Een gepersonaliseerde berekening maken 3. De Zonnekaart checken of uw dak geschikt is voor het opwekken van groene energie

 
Alles raakt op, behalve de zon.Dankzij de vele subsidies kunt u het ook nog eens, deels, door de overheid, laten financieren.

 

Wilt u als particulier of bedrijf beter omgaan met energie? Dan is het installeren van een zonneboiler of zonnepanelen de ideale manier. De boiler en panelen wekken zeer voordelige energie op, die ook nog eens een pak milieuvriendelijker zijn dan andere gangbare energiebronnen. Dankzij de Zonnekaart kunt u bepalen hoe u het beste groene energie kunt opwekken.


De Zonnekaart werd geïntroduceerd om organisaties, bedrijven en ook particulieren aan te moedigen om opwekkers van groene energie aan te schaffen. Deze zijn belangrijk omdat we af moeten van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals steenkool of olie om energie op te wekken.

Hoewel energieopwekking iets voor grote ondernemingen of voor de overheid is, kunt u als particulier eveneens een rol spelen. Uw dak is uitermate geschikt om hier een rol in te spelen.Lees ook ons artikel:
De dakrenovatiepremies op een rijtje.
 

De online Zonnekaart tool is ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap (VEA) en laat heel eenvoudig zien of uw dak geschikt is voor een zonneboiler of –panelen. Bovendien wordt er online een inschatting van de kostprijs en terugverdientijd gemaakt zodat u meteen weet of het de moeite van het overwegen waard is.


Op het ogenblik is één op de acht Vlaamse gebouwen voorzien van zonnepanelen of zonneboilers. De regering wil dat aantal graag laten toenemen. Daarom wordt iedere Vlaming gestimuleerd om de zonnekaart te raadplegen en zo te zien wat de mogelijkheden voor diens woning of commercieel pand kunnen zijn.

 

Controleer de Zonnekaart: is uw dak groen, geel of oranje?


Met de zonnekaart wordt eenvoudig weergegeven of uw dak geschikt is voor zonneboilers- en panelen. Hiervoor vult u uw adres in waarna het resultaat meteen zal verschijnen.

  • Groen: Is uw woning of bedrijf groen gekleurd? Dan is uw dak optimaal geschikt voor het plaatsen van zonneboilers en –panelen.

  • Geel: Kleurt uw huis of zakelijke pand geel? Dan betekent het dat uw dak voldoende bruikbaar is voor het plaatsen van zonneboilers of –panelen en dus het opwekken van uw eigen duurzame energie.

  • Oranje: Een oranje kleur op de locatie van uw bedrijf of woonhuis betekent dat uw dak beperkt tot niet bruikbaar is voor een zonneboiler of –panelen.