top of page

Hoe groot mag een dakkapel zijn?

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2022

Wat is de maximale hoogte of breedte van een dakkapel?


De afmetingen waaraan een extra ruimte op zolder moet voldoen kan per gemeente verschillen. Toch zijn er een aantal uitgangspunten die als basis kunnen dienen. In dit artikel leggen we uit hoeveel ruimte wij voor u kunnen realiseren.Dankzij moderne materialen en technieken is tegenwoordig vrijwel alles mogelijk. Vandaar dat steeds vaker de vraag gesteld wordt wat er allemaal mogelijk is. Wilt u een oplossing die u een zo groot mogelijke ruimte biedt of wilt u juist weten wat er allemaal mogelijk is? In ons volgend artikel Vergunningsprocedure van uw dakkapel kunt u lezen dat u altijd een vergunning nodig heeft wanneer u uw bovenverdieping wilt uitbreiden. Maar het is mogelijk om die vergunningsaanvraag tot een standaardprocedure te beperken zonder dat u daarvoor een architect in de arm hoeft te nemen. De adviseurs van Roozenburg Dakwerken kunnen u precies adviseren welke procedure het beste voor u van toepassing is.


 

Afmetingen van een dakkapel


Dakkapellen komen in alle soorten en maten. Om te bepalen welke oplossing het beste voor u werkt, volgen wij vier stappen:


Stap 1: Opmeten van het dakvlak


Wanneer u een dakkapel zonder vergunning wilt plaatsen dan dient eerst duidelijk te zijn wat de afmetingen van het dak zijn en welke ruimte de regelgeving daarvoor biedt. Meet daarom:


  1. De breedte van het dak

  2. De lengte van de schuine zijde

  3. De verticale afstand tussen goot en nok

Vermenigvuldig daarna de breedte met de schuine zijde om zo vast te stellen hoeveel vierkante meter dak u heeft.


In dit voorbeeld heeft het dakvlak een oppervlakte van 33,94m²


Stap 2: Bepaal de maximum breedte van de dakkapel


De wettelijke voorschriften waaraan voldaan moet worden zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Die stelt onder andere dat de buitenkant van de dakkapel 100 cm verwijderd moet blijven van de zijkant van het dak. Dit:


  • Ongeacht of er een aanpalende woning is of niet

  • Mag niet breder zijn dan 2/3 van de dak-breedte

  • Mag niet breder zijn dan 6 meter

  • Moet een afstand van 2 meter tussen 2 dakkapellen hebben