top of page

Hoe groot mag een dakkapel zijn?

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2022

Wat is de maximale hoogte of breedte van een dakkapel?


De afmetingen waaraan een extra ruimte op zolder moet voldoen kan per gemeente verschillen. Toch zijn er een aantal uitgangspunten die als basis kunnen dienen. In dit artikel leggen we uit hoeveel ruimte wij voor u kunnen realiseren.Dankzij moderne materialen en technieken is tegenwoordig vrijwel alles mogelijk. Vandaar dat steeds vaker de vraag gesteld wordt wat er allemaal mogelijk is. Wilt u een oplossing die u een zo groot mogelijke ruimte biedt of wilt u juist weten wat er allemaal mogelijk is? In ons volgend artikel Vergunningsprocedure van uw dakkapel kunt u lezen dat u altijd een vergunning nodig heeft wanneer u uw bovenverdieping wilt uitbreiden. Maar het is mogelijk om die vergunningsaanvraag tot een standaardprocedure te beperken zonder dat u daarvoor een architect in de arm hoeft te nemen. De adviseurs van Roozenburg Dakwerken kunnen u precies adviseren welke procedure het beste voor u van toepassing is.


 

Afmetingen van een dakkapel


Dakkapellen komen in alle soorten en maten. Om te bepalen welke oplossing het beste voor u werkt, volgen wij vier stappen:


Stap 1: Opmeten van het dakvlak


Wanneer u een dakkapel zonder vergunning wilt plaatsen dan dient eerst duidelijk te zijn wat de afmetingen van het dak zijn en welke ruimte de regelgeving daarvoor biedt. Meet daarom:


  1. De breedte van het dak

  2. De lengte van de schuine zijde

  3. De verticale afstand tussen goot en nok

Vermenigvuldig daarna de breedte met de schuine zijde om zo vast te stellen hoeveel vierkante meter dak u heeft.


In dit voorbeeld heeft het dakvlak een oppervlakte van 33,94m²


Stap 2: Bepaal de maximum breedte van de dakkapel


De wettelijke voorschriften waaraan voldaan moet worden zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Die stelt onder andere dat de buitenkant van de dakkapel 100 cm verwijderd moet blijven van de zijkant van het dak. Dit:


  • Ongeacht of er een aanpalende woning is of niet

  • Mag niet breder zijn dan 2/3 van de dak-breedte

  • Mag niet breder zijn dan 6 meter

  • Moet een afstand van 2 meter tussen 2 dakkapellen hebben


Stap 3: Bepaal de maximum hoogte


De dakkapel mag de helft van de hoogte van het dak zijn. Let wel op dat het hier gaat om de hoogte van het dak en niet van de dakschuinte. Er zijn echter gemeenten waar deze richtlijn anders wordt bepaald. Die stellen namelijk dat de bovenkant van de dakkapel ten minste 100 cm van de nok verwijderd moet zijn. Ook moet de onderkant vanaf de snijlijn, daar waar het dak de gevel snijdt, minimum 40 cm horizontaal naar binnen starten. Dit maakt nog eens duidelijk hoe complex een uitbreiding van uw zolder kan zijn.


Stap 4: Ken de oppervlakte van het dak


Om de regels te respecteren mag de oppervlakte van de opening waar de dakkapel in komt te staan, niet groter zijn dan ¼ van de oppervlakte van dit dakvlak.


In ons voorbeeld is de oppervlakte van de opening (nummer 3) 7,31m². Dit is minder dan ¼ van 33,94m² en is dus toegelaten.

 

Taak voor specialisten


Zelfs wanneer u tot de conclusie komt dat uw uitbouw binnen de gestelde maatvoeringen valt, kan de regelgeving van u verlangen dat u bepaalde stappen neemt. Dat kan wanneer uw uitbouw invloed heeft op de draagconstructie van het dak of het pand. Daarom is het belangrijk dat u na het inmeten ook altijd contact met een specialist opneemt. Geef deze de ruimte om een dakkapel voor en na het delen van uw kennis, te ontwerpen. U moet niet verbaasd opkijken wanneer diens frisse blik een heel ander licht op uw uitbreiding werpt.

 

Tenslotte


Veel mensen laten zich beperken door een vrees dat hun wensen niet uitvoerbaar zijn. Vaak menen ze dat de omvang van het dak en de materialen die ze op het oog hebben, het onmogelijk maken om iets moois te realiseren. Roozenburg Dakwerken kan u vrijwel altijd alternatieven bieden. Zo slagen wij erin om de wens voor meer ruimte te realiseren zonder concessies te doen aan de wensen, de beoogde planning of aan het budget. Ons motto is ‘On time. On budget’. Nodig ons uit voor een vrijblijvend gesprek. Dan kunnen we alles voor u eens goed op een rijtje zetten.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie en vraag een vrijblijvende offerte aan of, nog beter, nodig een expert van Roozenburg Dakwerken uit om de mogelijkheden te komen inspecteren.

 

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over


dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.


Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

 

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

 

Wie is Roozenburg?


Wij zijn een Kempisch bedrijf met een open mentaliteit: mensen uit 't goeie hout gesneden, met hart voor de klant. Dat klinkt ideaal en dat is het ook. Onze harde werkers zijn gespecialiseerde vakmensen, stuk voor stuk

 

Mis geen voor u toepasbare informatie over dak- en gevelrenovatie dat via dit kanaal gedeeld wordt.

Dit gaat van subsidies waarbij Roozenburg u kan bijstaan om geen geld op tafel te laten liggen, tot nieuwe regelgevingen in de bouwsector en insider scoops wat betreft industrie innovaties.


Denk je dat jouw familie of vrienden dit artikel misschien wel interessant zouden vinden, stuur gerust door via de beschikbare kanalen.


Alvast bedankt en veel leesplezier!

Roozenburg Dakwerken

 


1.828 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page