top of page

Hoe EPC-waarde woning verbeteren

Het belang van een energieprestatiecertificaat mag men niet onderschatten. Ontdek hoe u de EPC-waarde van uw woning kunt verbeteren!

 





  1. Een verplicht document

  2. Het EPC-onderzoek

  3. Energiebesparende maatregelen





 

Het EPC of voluit energieprestatiecertificaat is een officieel certificaat dat aantoont hoe energiezuinig een woning is. De energieprestatie wordt in een waarde tussen de 0 en 700 uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter). Om het inzichtelijk te maken wordt dat op een balk weergegeven. Die 700 kWh/m2 is een maximum dat voor de meeste woningen gangbaar is maar het is mogelijk dat die waarde hoger ligt. In dat geval zal men zeker aandacht aan de energieprestatie van de woning moeten besteden.


Vooral oude woningen zonder isolatie of dubbele beglazing vallen in deze categorie.
 

1. Een verplicht document


Sinds 1 januari 2009 is het in België verplicht om bij de verhuur of verkoop van een woning, het zogenaamde energieprestatiecertificaat te kunnen voorleggen. Zowel voor de huurder als koper is dit een belangrijk document omdat het weergeeft hoe energiezuinig de woning is. Het helpt de huurder of koper vooraf om in te schatten welke maatregelen deze zal moeten treffen of hoe hoog de extra kosten bovenop de huur- of koopsom zullen zijn.


Het spreekt voor zich dat de huurprijs of verkoopwaarde van een pand met een hoog energieverbruik lager zal zijn dan voor een woning die energiezuinig is. Eenmaal gekocht of gehuurd zal de koper of huurder er namelijk (aanzienlijke) kosten bijkrijgen om er geriefelijk te kunnen wonen.

 

2. Het EPC-onderzoek

Voor het opmaken van een energieprestatiecertificaat dient de woning grondig onderzocht te worden. Tijdens de metingen wordt rekening gehouden met een aantal aspecten.

  • Het uitgangspunt is het oppervlak en volume van de woning.

  • Daarna kijkt men hoe deze verwarmd wordt en de wijze waarop dit gebeurt.

  • Daarnaast bekijkt men hoe water verwarmd wordt in de woning.

Een condensatieketel, zonneboiler of warmtepomp zijn voorbeelden van methodes die een zeer positieve invloed hebben op de gemeten waardes voor het energieprestatiecertificaat. Elektrische verwarming en oude verwarmingsketels zijn juist weer energievreters. De aanwezigheid van deze methodes zal de gemeten waardes voor het certificaat, doen stijgen.