top of page

Help ik heb een asbest dak

Bijgewerkt op: 3 jan. 2022

Een asbest dak verwijderen is een ingrijpende zaak dat alleen door specialisten mag worden gedaan.

 

  1. Verplichte asbestinventaris bij verkoop woning

  2. Ontmossen met hogedrukreiniger verboden

  3. Maximaal rendement van zonnepanelen

  4. Vlaanderen asbestvrij tegen 2040

  5. Uw probleem overdragen 

Zolang het asbest in goede staat is en uw woning niet te koop staat, is de verwijdering niet per se noodzakelijk. Maar wacht ook weer niet te lang met die verwijdering. In dit artikel leggen wij uit waarom dat belangrijk is.

Veel Vlaamse woningen zijn afgewerkt met asbesthoudende materialen. De drie meest bekende producten zijn:

  • Menuserite onderdakplaten

  • Asbestcement golfplaten

  • Asbestcement leien


Zolang het asbest in goede staat is en uw woning niet te koop staat, is de verwijdering niet per se noodzakelijk. Maar wacht ook weer niet te lang met die verwijdering.

Vooral in de jaren ’70 en ’80 zijn deze materialen bij tienduizenden huizen toegepast. Wanneer uw woning uit die periode stamt, dan raden wij u sterk aan om het dak te laten testen op de aanwezigheid van asbest. De verkoop van asbesthoudende materialen is namelijk pas in 1998 definitief aan banden gelegd. In woningen die voor die tijd zijn gebouwd, mocht het materiaal dus gewoon worden toegepast.


Gelukkig gaat het bij alle drie de producten om zogenaamde hechtgebonden toepassingen. De asbestvezels zitten daarbij stevig verpakt in het cement. Zijn de leien, golfplaten of menusurite onderdakplaten in goede staat dan blijven de asbestvezels netjes op hun plaats. In dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken.

 

1. Verplichte asbestinventaris bij verkoop woningVanaf 2021 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een asbestinventaris te overhandigen. Die lijst bevat een overzicht van alle asbesthoudende materialen die aanwezig zijn in het pand.


Het is belangrijk dat die asbestinventaris door een expert worden opgesteld. Een investering in een inventaris is misschien een fikse financiële aderlating maar helpt wel