top of page

Ecologisch verschil Roofing - PVC - EPDM

Roofing, PVC en EPDM - het ecologische verschil

 

1. Traditionele roofing

2. Kunststof

PVC EPDM

3. Voordelen van EPDM ten opzichte van roofing

Lange levensduur Naadloos Gemak van plaatsing Snelle beloopbaarheid Geschikt voor waterrecuperatie Duurzaam


U kunt uw plat dak met verschillende materialen bedekken: roofing, PVC, EPDM, … Maar wat is het verschil, wat zijn de voordelen en welk materiaal is het meest geschikt voor een roofing, PVC, of EPDM op mijn dak?
 

Het belangrijkste verschil zit in de duurzaamheid. EPDM is namelijk dé duurzame keuze wanneer het gaat over het bedekken van een plat dak. Toch zijn er nog een heleboel andere verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op de voornaamste verschillen tussen de verschillende materialen.


Platte daken zijn tegenwoordig erg populair en worden ieder jaar populairder. En dat is niet zomaar. Platte daken hebben immers een positief effect op het energieverbruik van een gebouw. Het dak is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de warmte in een woning.

Het beperken van het dakoppervlakte is dus een slimme zet om de energieprestatie van een gebouw te verbeteren. Daarnaast is het met een plat dak ook nog mogelijk om het oppervlak nuttig te besteden door er bijvoorbeeld een groen dak van te maken.


Lees ook ons artikel:
Dakbedekking met een levensduur tot 34 jaar.
 

Traditionele roofing


In België wordt op platte daken voornamelijk traditionele roofing gelegd. Dit materiaal bestaat uit bitumen dakbanen. Bitumen wordt vervaardigd uit aardolie. Wanneer aardolie wordt geraffineerd, worden de lichtere stoffen, onder andere benzine en diesel, eruit gehaald. Na distillatie blijft er een zware, plakkerige substantie over. Deze substantie heet bitumen.


Bitumen heeft van zichzelf een zwarte kleur en is waterafstotend. Tegenwoordig bestaan de dakbanen uit gemodificeerd bitumen. Die zijn versterkt met polyester of een ander type wapening waardoor het bitumen steviger is geworden. Bitumen heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar.

 

Kunststof


De laatste jaren is kunststof bedekking aan populariteit aan het winnen. Er zijn veel verschillende varianten beschikbaar en kunststof heeft veel voordelen ten opzichte van bitumen. Zo heeft kunststof onder meer een langere levensduur dan bitumen. Daarbij is kunststof ook milieuvriendelijker doordat de bedekking dunner is, lichter van gewicht en het vaak mogelijk is om deze materialen te recycleren.


PVC


PVC is één van de meest gebruikte vormen van dakbedekking op platte daken. Het wordt vaak gekozen omdat het in vele kleuren verkrijgbaar is zodat u de kleur kunt kiezen die het beste bij u past. PVC heeft een levensduur van 25 jaar onder normale omstandigheden. Daarna kan het gerecycled worden, waardoor het een milieuvriendelijker alternatief is voor dakbedekking. PVC wordt op het dak aangebracht door het te lijmen. Voordelen van het gebruik van PVC op een plat dak zijn:

  • Milieuvriendelijk

  • Recyclebaar