Waarom een asbestdak aan experts overlaten?
Hoewel de productie van asbestcement sinds 1998 verboden is in België, ligt er naar schatting nog altijd zo’n 200 miljoen vierkante meter van dat materiaal op onze daken.

1. Hoe herken je asbest?
2. Wat zijn de risico's van asbest?
3. Goede voorzorgsmaatregelen
4. Subsidies beschikbaar
Losse asbestvezels kunnen de gezondheid redelijk aantasten. Wie daarom een asbestdak wil aanpakken, kan dat het beste aan experts overlaten.
Voor een groot deel van de vorige eeuw werd asbest geroemd vanwege z’n isolerende en hittebestendige eigenschappen. Dat maakt het materiaal erg populair als grondstof voor dakbedekkingen totdat wetenschappelijke onderzoeken aangetoond heeft dat asbestvezels verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende gezondheidskwalen.
Om die reden is de toepassing van asbest begin deze eeuw gestaakt. Toch worden we nog regelmatig geconfronteerd met de aanwezigheid van het materiaal. De overheid heeft besloten dat tegen 2034 alle asbesthoudende leien en platen, moeten vervangen worden. Met naar schatting zo’n 200 miljoen vierkante meter nog altijd aanwezig op onze daken, moet elk project zorgvuldig worden aangepakt. Vandaar dat de verwijdering of renovatie van een dak met asbest iets is dat men niet zomaar zelf of ondoordacht moet aanpakken.

Lees ook ons artikel:
Help ik heb een asbest dak.
Hoe herken je een asbestdak?
Leien die vóór 1990 geproduceerd zijn, zijn vaak asbesthoudend. Dat geldt ook voor golfplaten die vóór 1992 zijn gemaakt. Daarnaast zijn asbest golfplaten te herkennen aan hun gewafelde textuur in de vorm van een honingraat. Ook bestaat de plaat vaak uit verschillende lagen. Meer duidelijkheid kunt u in onze video bekijken.
De productiedatum van het product staat namelijk meestal op de factuur vermeld. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology) vaak een indicatie dat u te maken heeft met meer recent (en dus asbestvrij) materiaal. Golfplaten zonder asbest hebben tegenwoordig ook een verstevigingsbandje. Ontbreken deze kenmerken, dan is de kans dus groot dat u te maken heeft met onveilig materiaal. In dat geval kunt u zich afvragen in het hoeverre het noodzakelijk is dat het dak wordt aangepakt.