top of page

5 tips wanneer u dakisolatie plaatst

Het plaatsen van dakisolatie is iets dat door veel woningeigenaren zelf kan worden gedaan.

 

  1. Verschillende soorten

  2. Waar wordt het geplaatst?

  3. Dakisolatietips

  4. Verdiep u in de verschillende opties

  5. Ga vochtigheid tegen

  6. Ken uw dak

  7. Overlapping

  8. Liever te veel dan te weinig 

Het plaatsen van dakisolatie is iets dat door veel woningeigenaren zelf kan worden gedaan. Toch moet men de klus niet onderschatten. Wanneer het materiaal niet goed wordt geplaatst, verliest het z’n isolatiewaarde. In dit artikel geven wij daarom vijf tips voor wanneer u dakisolatie wilt plaatsen.


Om ervoor te zorgen dat de klimaatdoelstellingen van 2050 worden gehaald, is het belangrijk dat de isolatie van alle panden in ons land wordt aangepakt. Met name bij oudere panden is de isolatie van de woning vaak niet langer adequaat. Dat betekent niet alleen dat de eigenaar een onnodige hoge energierekening betaalt maar tevens dat de woning in waarde verliest wanneer deze in de verkoop wordt geplaatst.

In het ergste geval wordt een woning zelfs haast onverkoopbaar.

Het probleem kan echter gemakkelijk worden aangepakt. Er bestaan tegenwoordig vele manieren en methodes om zelf de isolatie te plaatsen. Voordat u echter van start gaat, doet u er verstandig aan om eerst een plan van aanpak op te stellen. Dan weet u zeker dat u het project slim aanpakt maar ook dat u straks alles uit uw investering kunt halen.

 

1. Verschillende soorten


Er zijn verschillende isolatiematerialen die elk een eigen isolatiewaarde hebben en die op verschillende manier kunnen worden geplaatst. Het verschilt per dak welk materiaal het meest geschikt is om te worden toegepast. Van isolatiepanelen tot steen- of glaswol, en van PIR tot PUR: er is van alles mogelijk.

Deze materialen verschillen van structuur, vorm en herkomst en kennen elk specifieke toepassingen. Bij Roozenburg Dakwerken zijn wij bekend met achtergronden en voorwaarden voor elk materiaal.


2. Waar wordt het geplaatst?


De isolatie van het dak kan langs de buitenkant of langs de binnenkant van het dak worden geplaatst. Wanneer het dak uit dakpanelen bestaat, dan kunt u uw dak zelf aan de binnenkant isoleren. Heeft u een plat dak? Dan is het aan te raden om de isolatie door een specialist te laten plaatsen. Om op hoogte te mogen werken moet er namelijk wel aan een aantal wettelijke voorschriften worden voldaan.


Daarnaast verwachten verzekeringsmaatschappijen dat werkzaamheden aan de buitenkant van het pand door een competente persoon worden gedaan. Mocht hier niet aan zijn voldaan, dan kan dit zomaar tot een boete leiden.